Dette må du vite om flåttbitt og Borreliose

Dette må du vite om flåttbitt og Borreliose

Sommeren er høysesong for flåttbitt. Både dyr og mennesker er utsatt. Borrelia, også kjent som Lyme sykdom eller Borreliose, er den mest utbredte bakterieinfeksjonen overført gjennom flåttbitt. Hva er Borreliose, og hva gjør du om du eller et familiemedlem blir bitt? Vår digitale legehjelp på nett, Helsetelefonen er tilgjengelig for alle Winterbergh-kunder 24/7 – 7 dager i uken.


I Norge rapporteres det om 350 tilfeller av Borreliose årlig. Mer enn halvparten av disse tilfellene resulterer i nevrologiske komplikasjoner. Sannsynligheten for å pådra seg Borreliose fra et flåttbitt er lav, kun rundt 2 prosent. Risikoen øker med tiden flåtten er festet på huden. Dette betyr at risikoen er relativt lav det første døgnet etter bittet.

En karakteristisk indikasjon på Borrelia er et rødt, ringformet utslett som oppstår rundt bittområdet.

Flått trenger blod for å overleve, og mennesker så vel som dyr er potensielle verter. Flått blir smittet med Borrelia ved å suge blod fra infiserte dyr som mus, hare eller fugl. Antall smittede flått varierer basert på geografisk plassering, og kan være mellom 10-50 prosent. Størst forekomst i Telemark og Agder-fylkene.

Etter hvert som flåtten suger blod, kan den vokse til over en centimeter i diameter, og fargen kan endre seg til en blålig tone. Flåtten vil ofte feste seg på myk hud, som under armene, i lysken, bak knærne og bak ørene. Den kan også bite seg fast andre steder på kroppen.

I tillegg til Borrelia kan flått også være bærere av et virus som forårsaker skogflåttencefalitt, en alvorlig form for hjernebetennelse. En vaksine mot dette viruset er tilgjengelig, selv om sykdommen fortsatt er sjelden i Norge.

Flåttbitt merkes ofte ikke, og reaksjonen på bittet er normalt begrenset til et lite område på huden, som typisk er mindre enn tre centimeter i diameter. Et rødt og ringformet utslett kan dukke opp 2 til 30 dager etter bittet og sakte vokse i diameter. Huden kan bli nummen, brennende, stikkende, kløende eller varm. Ved slike symptomer bør lege kontaktes.

Borreliose kan utvikle seg gjennom forskjellige stadier, som inkluderer flere symptomer som tretthet, ubehag, hodepine, muskel- og leddsmerter, feber og hovne lymfeknuter. Hvis ubehandlet, kan Borrelia føre til betennelser i leddene, ansiktslammelser, hjernebetennelse, og i noen tilfeller hudmisfarging og leddsmerter.

For å forhindre flåttbitt, kan man dekke huden med klær, unngå områder med mye skog og kratt, og raskt fjerne eventuelle flått som har festet seg på huden. Hvis man oppholder seg i skogsterreng, bør man sjekke huden daglig, spesielt hvis man bor i kystområder. Det er også viktig å sjekke barn for flåttbitt. For å fjerne en flått, kan man bruke fingrene, en pinsett eller en spesiell flåttfjerner.

Selv etter at flåtten er fjernet, er det viktig å holde øye med bittområdet i tilfelle det oppstår utslett. Antibiotika er ofte effektivt for behandling av Borrelia, spesielt hvis behandlingen startes tidlig. Valgene av antibiotika kan være penicillin eller tetracyklin, og behandlingsvarigheten er vanligvis 10 til 14 dager.

Hvis du finner en flått festet på huden din og er usikker på hvordan du skal håndtere det, kan online medisinsk rådgivning være et alternativ. Alle kunder hos Winterbergh har fri tilgang til medisinsk rådgivning og bistand gjennom Helsetelefonen.

Dersom du trenger rask legehjelp, enten det er flåttbitt eller brannsår, så er Helsetelefonen tilgjengelig 24 timer i døgnet, syv dager i uken.


Kontakt Helsetelefonen

Ring Helsetelefonen på: 22 13 91 37

Send e-post til: info@helsetelefonen.no

Helsetelefonen er åpen 24/7 - 365 dager i året.

Last ned Helsetelefonen-appen!

Helsetelefonen for iOS Helsetelefonen for Android