Tips for å unngå pipebrann i vinter

Hva skal man brenne og ikke brenne i peisen for å unngå pipebrann?

Desember er ikke bare høytid og julefeiring. Det er også den måneden i året hvor de fleste husbranner oppstår. Økt bruk av fyring i peisen øker risikoen for pipebranner og branner i hjemmet. Å vite hva man skal (og ikke skal) brenne i peisen, kan bety forskjellen mellom en koselig kveld og en farlig situasjon.


Her en noen skadeforebyggende tips til tiltak du kan gjøre selv for å minimere sjansen for pipebrann og samtidig øke brannsikkerheten hjemme i vinter:

  • Bruk tørr ved: Fuktig ved skaper mer røyk og øker sotdannelse i pipen, noe som kan lede til pipebrann.
  • Unngå å brenne annet brennbart materiale: Papir, plast, og behandlet treverk frigjør skadelige kjemikalier og bidrar til oppbygging av sot.
  • Riktig og regelmessig vedlikehold: Få pipen inspisert og feid regelmessig av en kvalifisert skorsteinsfeier. Se også etter sprekker i pipe og andre tegn. Lukter pipa maling? Da har det kanskje vært pipebrann.
  • Installér røykvarslere: Sørg for at du har fungerende røykvarslere i hjemmet ditt. De kan redde liv!
  • Vær oppmerksom: Overvåk alltid ilden og sørg for at den er helt slukket før du forlater rommet eller går til sengs.

Husk, forebygging er nøkkelen! La oss sørge for at våre hjem er like sikre som de er varme denne vinteren. Del gjerne denne videoen med venner og familie for å spre viktigheten av brannsikkerhet i hjemmet.