Et elegant vask med en stilfull kran og en diskret avløp under, perfekt for et luksuriøst baderom.

Hvorfor kommer det klukkelyder fra rørene?

Har du lagt merke til klukkelyder fra vasken når vannet renner ut? Dette kan være første tegn på at rørene begynner å bli tette. Tette rør må fikses, da det kan forårsake vannskade i boligen din.


Klukkelyder i rør – Derfor oppstår det

Klukkelyder i rør, vask eller sluk kan ha forskjellige årsaker. Den vanligste årsaken til lydene er at rørene begynner å tette seg. Fett, mat- og såperester, hår og andre fremmedlegemer kan bygge seg opp inne i selve rørene eller i vannlåsen. Røret vil bli trangere og til slutt tette seg helt. Vannet vil ikke ha noe annet sted å gå enn tilbake der det kom fra, inn i skap, møblement eller gulv.

Klukkelyder kan også oppstå som et resultat av at avløpsrør har for liten indre dimensjon eller at rørstrekket er for langt. Dersom det i tillegg ikke er luft nok i røret vil det skape et vakuum, og flyten av vann stopper opp. Se for deg at du drikker fra en flaske uten å slippe inn luft. Væsken vil da stoppe opp eller komme ut i større gulp. Det samme gjelder for rørene dine.

Enkle grep for å forebygge

Du kan selv ta grep for å forhindre at rørene tetter seg til. Følg enkle forholdsregler som å ikke tømme fett i vasken, spyle ned matrester eller hår. Risikoen for tette rør vil minimeres, og du slipper å rengjøre eller spyle rørene dine like ofte. Kast heller ikke annet enn det som skal i toalettet, i toalettet.

Rørene er ikke laget for å håndtere avfall, så ikke bruk de som søppelbøtte. Plukk ut matrester etter at du har skylt av tallerkener og stekepanna, samle sammen hår og avfall og kast i søppelbøtten,og dropp å dumpe fettet fra matlaging i vask eller toalett. Det er ikke verre enn det.

Feil dimensjon eller lengde på rør får du selv ikke gjort noe med. Dette er en jobb for fagfolk å vurdere, og eventuelt utbedre dersom dette utgjør en risiko.

Rengjøring og sjekk av vannlås under vasken

Du trenger ikke ringe rørlegger dersom du allerede har begynt å høre klukkelyder. Hvis vannet fortsatt forsvinner ned i vasken betyr det at den ikke er helt tett. Da kan du selv rense og rengjøre vannlåsen og fikse problemet relativt enkelt.

Bruk en flytende avløpsåpner for å rense vannlås og rør. Disse får du som oftest kjøpt på din lokale dagligvarebutikk eller hos en faghandel. Er du heldig kan dette i mange tilfeller gjøre susen, og du slipper å måtte åpne vannlåsen og fjerne hindringen. Hvis du bor i en eldre bolig med gamle rør, eller usikker på tilstanden til rørene, så kan det være lurt å velge en avløpsåpner som er mer skånsom.

Hvis den flytende avløpsåpneren ikke holder, så er anbefalingen å åpne vannlåsen og rengjøre. Slik gjør du det:

  1. Ta et bilde av vannlåsen. Dette er valgfritt, men kan være veldig greit å ha når du skal sette den sammen igjen.
  2. Sett en bøtte under vannlåsen for å fange opp vann og søl. Denne må stå her frem til du er ferdig for å forhindre oversvømmelse og søl.
  3. Skru av den nederste delen av vannlåsen. Tøm avfallet i bøtten.
  4. Skru løs ringene som sitter bak og over resten av vannlåsen.
  5. Rens alle delene for avfall og møkk. Bruk gjerne vaskemiddel og en liten børste dersom det trengs.
  6. Tørk av alle delene og monter dem sammen igjen. Sørg for at disse sitter tett, og spesielt der det er gummipakninger.
  7. Test så kranen, og se etter lekkasjer fra vannlåsen. Stram til eller monter på nytt der det er nødvendig. Når alt ser tett og fint ut, kan du fjerne bøtten og skvære opp.

Når du har renset vannlåsen må du sjekke at den fungerer som den skal. Du kan “stressteste” ved å sette proppen i vasken, og fylle vasken med vann. Når vasken er full tar du ut proppen, og tømmer vannet. Sjekk at vannet forsvinner slik det skal, og følg med på at vannlåsen under skapet ikke lekker.
Vannlåsen bør renses jevnlig. Vår anbefaling er at den renses minst én gang i året.

Kontakt en rørlegger

Hvis du har brukt flytende avløpsåpner og renset vannlåsen uten hell, kontakter du en fagperson. Det er sannsynlig at rørene må stakes opp eller spyles med mer profesjonelt utstyr. Vi anbefaler ikke å gjøre denne jobben selv. Feil bruk av verktøy kan skade rørene og gjøre mer skade.