Slik bytter du dekk på en trygg og effektiv måte

Gjør det selv guide: Slik bytter du dekk på en trygg og effektiv måte

Våren er her, og vi forbereder oss til ny sesong. Nå er det snart på tide å bytte ut vinterdekkene med sommerdekk. Mange tror at det er både slitsomt og vanskelig å bytte dekk, men det er ganske enkelt når du har riktig utstyr. Hvis du ikke er komfortabel med å bytte dekk selv, kan du kontakte et verksted eller en biltilbehørsbutikk.


Forberedelser

Før du starter er det noen forberedelser du må gjøre. Først og fremst må du sørge for at du har riktig verktøy. Du trenger en donkraft, et hjuljern, og en momentnøkkel. Sjekk lufttrykket i sommerdekkene før du starter.Hvis lufttrykket er for lavt eller for høyt, kan det påvirke bilens kjøreegenskaper, og øke risikoen for ulykker. Sørg for å etterfylle luft på nærmeste bensinstasjon i etterkant.

Trinn for å bytte til sommerdekk

  1. Finn et flatt og jevnt underlag: Dette vil gjøre det enklere å løfte bilen og sikre at den ikke ruller mens du jobber.
  2. Løsne alle muttere på dekkene: Bruk hjulvinne til å løsne, men ikke fjern de helt med en gang.
  3. Plasser donkraften på et sted på bilen som er beregnet for dette formålet. Dette er vanligvis angitt i bilens instruksjonsbok. Løft bilen tilstrekkelig høyt nok til å kunne ta av dekkene.
  4. Fjern muttere og dekk: Bruk hjuljernet til å fjerne mutterene helt. Ta deretter av dekkene og legg de til side.
  5. Sett på sommerdekkene: Plasser sommerdekkene på bilen og skru på mutterne løst med hjuljernet.
  6. Senk bilen med donkraften til hjulene berører bakken.
  7. Stram muttere: Bruk momentnøkkelen til å stramme mutterene på hjulboltene i den rekkefølgen som er angitt i bilens instruksjonsbok. Dette er viktig for å sikre at hjulene sitter ordentlig på bilen og ikke løsner mens du kjører.
  8. Sjekk lufttrykket i sommerdekkene dine igjen, og fyll på luft hvis nødvendig.
  9. Når du har byttet til sommerdekk, er det viktig å oppbevare vinterdekkene på riktig måte. Vinterdekk bør lagres på et tørt og kjølig sted, for eksempel i en kjeller eller i et garasjeanlegg. Det er også lurt å lagre dekkene på en hylle eller stativ, slik at de ikke ligger på gulvet. Dette kan forhindre deformasjon av dekkene.

Sørg for å rengjøre vinterdekkene og felgene før du lagrer de. Fjern skitt og grus fra dekkene, og tørk de grundig med en klut.

Vanlige spørsmål om dekkbytte

Når er fristen for å bytte til sommerdekk?

I Norge finnes det ifølge Statens Vegvesen ikke noe konkret frist for når du må bytte til sommerdekk. Piggfrie vinterdekk kan brukes hele året, men er sterkt frarådet da disse ikke har like gode egenskaper for veigrep som sommerdekk har.

Piggdekk derimot, kan kun benyttes i Norge mellom 1. november og første søndag etter 2. påskedag. Fristen for Nordland, Troms og Finnmark er 30. april.

Hvor ofte bør jeg bytte dekk?

Det anbefales å bytte til sommerdekk når temperaturene stiger over 7 grader Celsius. Det kan variere avhengig av hvor du bor, vær og kjøreforhold. Sommerdekk bør byttes ut når de begynner å slites eller når dekkene er eldre enn 6-7 år. Du bør også sjekke dekkene regelmessig for skader og slitasje.

Hva skjer hvis jeg kjører med feil dekktrykk?

Hvis dekktrykket er for lavt eller for høyt, kan det påvirke bilens kjøreegenskaper og øke risikoen for ulykker. Det kan også føre til økt dekkslitasje og redusert drivstoffeffektivitet.

Hvorfor er det viktig å stramme mutterene på hjulboltene i riktig rekkefølge?

Stramming av mutterene på hjulboltene i riktig rekkefølge er viktig for å sikre at hjulene sitter ordentlig på bilen og ikke løsner mens du kjører. Det kan også bidra til å forhindre deformasjon av bremseskivene.