Å lade elektronikk kan virke som en rutinemessig oppgave, men ladingen av elektronikk på natten er en skjult risiko som ikke bør overses.

Sov trygt – Unngå lading eller bruk av elektriske apparater på natten

Når vi omfavner den digitale tidsalderen, blir våre hjem fylt med stadig flere elektroniske enheter. Smarttelefoner, nettbrett, bærbare datamaskiner og andre elektroniske apparater har blitt en integrert del av våre daglige liv. Mens det å lade disse enhetene kan virke som en rutinemessig oppgave, bærer den nattlige ladingen av elektronikk med seg skjulte risikoer som ikke bør overses.


Lad aldri elektronikk på natta

Et tips man gjerne hører ofte, er å lade over natta. Derimot har det de siste årene oppstått mange branner på grunn av lading i nattestimene.

Økt bruk av hjemmekontor, kortsiktige løsninger med skjøteledninger og usikre stikkontakter, og manglende rutiner på lading er noen av grunnene. En god vane er å aldri lade mobilen, den bærbare PC-en, sportsklokka, eller annet elektronisk utstyr mens du sover. Desember er også måneden hvor vi pynter til jul, og vær spesielt obs på alle ledninger, lyslenker og pynt som krever skjøteledning og tilgang til stikkontakter.

Det mange ikke er klar over er at det er røyken og ikke brannen i seg selv som er livsfarlig. En mobil som lades i sengen er svært utsatt for varmeutvikling, og det kan gå forholdsvis kort tid før det oppstår nok røyk til å utgjøre en fare for den som ligger og sover.

Et godt tips, og en billig forsikring, er også å lade apparatene dine med god avstand fra ting som kan ta fyr. Videre du også alltid påse at det er en røykvarsler i nærheten. Monter gjerne en ekstra røykvarsler eller to der du typisk lader større apparater som sykler, el-sparkesykkel eller elbil. Gode forhåndsregler og rimelige løsninger for dette, vil drastisk reduserer risikoen for branntilløp.

Risiko for brann eller vannlekkasje.

Er du klar over at omtrent en tredjedel av nordmenn regelmessig bruker vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskinen på natta? Dette kan være veldig risikabelt.

Tørketrommelen en av de vanligste årsakene til brann i hjemmet. Kombinasjon av støv, lo, tørt tøy og høy varme over tid er en potensielt farlig situasjon. Hvis det oppstår en situasjon hvor det skulle begynne å brenne, har du ikke sjans til å reagere i tide dersom du sover.

Det samme gjelder oppvaskmaskinen på kjøkkenet, men for en annen grunn. Mange eldre oppvaskmaskiner har ikke sensorer for lekkasje, og det er derfor en større fare for vannlekkasje og vannskader.

Overoppheting og brannfare

En av de mest betydningsfulle farene med å lade elektronikk om natten er risikoen for overoppheting. Elektroniske enheter, spesielt de som er eldre eller har defekte batterier, kan bli overopphetet under lading. Risikoen forverres ytterligere ved bruk av ikke-originale eller billige ladere, som ofte mangler kritiske sikkerhetsfunksjoner. Feil i elektriske kretser eller selve enheten kan føre til kortslutninger, noe som kan resultere i brann. Dette problemet er mer kritisk om natten, ettersom en brann kan utvikle seg raskt uten at det blir oppdaget i tide.

Risikoer med Litium-ion-batterier

Litium-ion-batterier, som brukes i de fleste moderne elektroniske enheter, kan være ustabile under visse forhold. Overlading, skade, eller produksjonsfeil kan forårsake overoppheting, lekkasje, oppsvulming eller i ekstreme tilfeller, eksplosjon.

Noen grunnleggende sikkerhetstips:

  • Dra ut stikkontakter når de ikke er i bruk.
  • Unngå å lade elektronikk på natten eller når du ikke er hjemme.
  • Bytt ut slitte eller skadede ladere. Bruk originale ladere designet for enheten.
  • Ikke lade elektronikk i sengen. Dette kan forårsake overoppheting og branntilløp.
  • Regelmessig sjekke tilstanden til både elektronikken og ladeutstyret.
  • Ha fungerende røykvarslere i hjemmet for å oppdage eventuelle branner tidlig.