frosne rør kan forårsake mye skade på både rørsystem og hjemmet ditt

Unngå frosne rør i vinter

Har du hus eller hytte kan vinteren føre med seg en rekke utfordringer, spesielt når det gjelder vannrør. Frosne rør kan føre til betydelige vannskader. I kalde ustabile vær-perioder øker risikoen for frosne rør både innendørs og utendørs.


Forebyggende tiltak for å holde rørene i gang

For å forhindre at rørene dine fryser, er det nødvendig å sørge for tilstrekkelig varme i alle rom, og å være oppmerksom på eventuelle trekk. Spesielt i rom som brukes sjelden, er det viktig å holde en grunnvarme på minimum 10 grader, og holde øye med rørledningene.

Din rolle og forsikringens dekning

Husk at forsikringsavtalen din også innebærer et ansvar for å overvåke tilstanden til rørene dine. Forsikringen dekker vanligvis hendelser som rørbrudd, vanninntrengning og plutselige lekkasjer. Imidlertid er det viktig å merke seg at langvarige lekkasjer, som en dryppende vask eller dusj, ofte ikke dekkes av standard husforsikring.

Andre kilder til vannskader

Vannskader kan også oppstå fra andre kilder enn frosne rør, som mangel på vedlikehold eller utdaterte vannrør. Skader som følge av byggeslurv eller rør som har nådd slutten av sin levetid, er også vanlige årsaker til vannskader.

Forbered deg på gamle rørsystemer

Gamle rørsystemer, varmtvannsberedere og slitte slangeforbindelser kan være risikofaktorer i eldre boliger. Det er derfor viktig å regelmessig sjekke tilstanden på disse systemene.

Seks tips for å forhindre frost- og vannskader:

  • Oppretthold litt varme i alle rom med vannrør.
  • Isoler rør og sanitærutstyr i kalde områder som kryprom og langs yttervegger.
  • Beskytt rør mot kald trekk fra ventilasjonsåpninger, vinduer og utette vegger.
  • Sørg for at temperaturen i rommene ikke faller under 10 grader Celsius.
  • Tøm og steng rør som ikke brukes regelmessig.
  • Steng hovedstoppekranen hvis du skal være borte over lengre perioder.

Slik tiner du frosne rør trygt

Skulle dine rør fryse, er det første du gjør å stenge hovedstoppekranen. Øk deretter temperaturen i rommet forsiktig, eventuelt ved hjelp av en hårføner eller en vifteovn rettet mot de frosne rørene. Når rørene er opptinte, åpne hovedstoppekranen forsiktig og sjekk for lekkasjer.