Vi er midt i desember og de fleste er godt i gang med juleforberedelsene. Julen nærmer seg med stormskritt, med hektiske hverdager i kombinasjon med hyggelige sammenkomster, og økt fokus på kos og innetid.
Desember betyr lengre kvelder og kaldere utetemperatur. Vi henter frem julepynt i alle former og fasonger og øker forbruket av levende lys. Desember betyr også økte strømkostnader, nettopp fordi vi bruker mer tid hjemme. Desto flere hoder i heimen, desto mer strømforbruk. Oppvarming av boligens flater, matlaging, lading, klesvask, dusjing og ellers alt av tilleggs duppeditter for å skape den rette julestemningen.
Midt oppi alt dette foregår det daglige kamper, for å finne smarte løsninger på å få ned strømforbruket. Vi har nådd ekstreme strømpriser, og det fort gjort å gjøre egne korttenkte tiltak som ikke gagner brannsikkerheten. Forsikringsbransjen ser på dette som en potensielt farlig kombinasjon for mange husstander. Desember og julehøytid er høysesong for husbrann, levende lys uten oppsyn, overopphetede elektriske anlegg/artikler, pipebrann etc.
Utfordringen er at det raskt kan oppstå direkte farlige situasjoner, med økt bruk av vedfyring, levende lys og husholdningsapparater som går på natten. Fristelsen for å spare inn på strømforbruket der det er mulig er ofte uimotståelig. Mange mener dette ikke vil berøre julefeiringen i noe nevneverdig grad, men det er en klar trend som tyder på at flere vil gjøre visse endringer denne julen i både atferds og kjøpsmønster.
- Storfamilier vil ikke samles like ofte som før grunnet økte reise- og transportkostnader.
- Økonomisk rimeligere julegaver og økt fokus på miljø og gjenbruk.
- Handlemønsteret endres, og vi blir mer restriktive og moderate i innkjøp.
- Mer vedfyring enn normalt.
- Økt bruk av levende lys fremfor elektriske lys.
- Alternativ oppvarming og overforbruk på tider i døgnet hvor strømkostnadene er lavest.
- Flere venter til etter leggetid med å kjøre oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel.
Her er noen tips til hvordan du kan du drastisk senker sjansen for farlige situasjoner ved å følge noen enkle forhåndsregler:
Ikke bruk hvitevarer om natten
Husholdningsapparater som vaskemaskin, tørketrommel eller oppvask burde aldri kjøres om natten. Ja, du kan spare noen kroner på strømmen, men du utsetter også dine nærmeste, dine eiendeler og deg selv for en potensiell brannfelle. Kjør heller en ekstra klesvask eller vent til oppvaskmaskinen er ferdig før du legger deg, slik at du er våken og klar til å håndtere en situasjon dersom det skulle oppstå noe uforutsett.
Et godt tips som ofte blir oversett, er å bruke Øko-programmene på hvitevarene. Det tar litt lenger tid, men kan spare deg for store summer i løpet av en vinter, da de ofte ikke bruker mer enn 0.5 kwh.
Fyring med ved på riktig måte
Dersom du planlegger å fyre med ved fremfor å fyre med strøm, bør du sørge for å vedlikeholde ildstedet jevnlig. Først og fremst er det viktig å sørge for regelmessig rengjøring av peis og skorstein. Fjern gammel aske og rester av brensel jevnlig. Sot kan enkelt fjernes fra glasset i peisdøren ved å bruke fuktig papir eller avispapir dyppet i aske. Her er en fin guide på hvordan dette gjøres.
Kontakt ditt feiervesen dersom du er usikker på om det er behov for rengjøring av skorsteinen. Det er alltid lurt å feie skorsteinen en gang for mye enn for lite. Undersøk også at ildstedet ditt ikke har fysiske skader, sprekker eller slitte deler som brennplater eller hvelv. Bytt ut deler etter behov.
Dette punktet sier seg selv, men likevel må det nevnes. Sørg alltid for at du fyrer med riktig type brensel. Kartong, papp, plast og impregnerte materialer skal resirkuleres, ikke brennes. Riktig brensel er også kritisk for å gi mest mulig miljøvennlig, effektiv og sikker fyring.
Ha respekt for levende lys
Levende lys er veldig koselig og hører julen til. Sørg derimot for at lysene står posisjonert godt vekk fra lettantennelige materialer. Typiske syndere ved mange boligbranner er gardiner, duker, tapet og andre pyntegjenstander som ofte er plassert for nærme lysene. Pass også på at du slukker levende lys dersom du forlater rommet, eller skal legge deg. Har du husdyr som vandrer fritt må du følge ekstra godt med.
Likevel vil vi tipse om å skifte ut stearinlysene med LED-lys. Disse LED-lysene blir stadig mer virkelighetstro og finnes i et nesten uendelig utvalg. Samtidig er disse svært energieffektive og ikke minst brannsikre.
Kort fortalt handler det om å bruke sunn fornuft. Dersom du kan følge disse enkle forholdsreglene er du godt på vei til en sikrere, og fortsatt like koselig jul. Det finnes flere tiltak du kan ta for å redusere strømforbruket. Ikke alle tipsene er like gode, og kan ofte være skadelige eller farlige. Du kan lese mer om tips og triks for trygg strømsparing her.
Vi i WaterCircles ønsker deg en riktig god førjulstid!