En elegant kvinne i en myk morgenkåpe sitter avslappet ved peisen, omfavnet av varme og koselig atmosfære.

Spare strøm? Hva er smart og hva bør du unngå?

Høstsesongen er i full sving og en kald vinter står for tur. Dette kan være dårlige nyheter for din privatøkonomi med tanke på dagens strømpriser. Vi vet at det kan friste å ta ekstreme grep for å spare strøm. Men, her skal man være litt varsom. Mange snarveier for å spare strøm kan være direkte skadelige eller farlige.

Vi gir deg noen enkle smarte tips for å spare strøm, og en pekepinn på hva du absolutt ikke skal gjøre for å kutte ned på kostnadene. Mange snarveier for å spare strøm kan være direkte skadelige eller farlige.

Lad aldri elektronikk på natta

Et tips man gjerne hører ofte, er å lade over natta. Derimot har det de siste årene oppstått mange branner på grunn av lading i nattestimene. 

Økt bruk av hjemmekontor, kortsiktige løsninger med skjøteledninger og usikre stikkontakter, og manglende rutiner på lading er noen av grunnene. En god vane er å aldri lade mobilen, den bærbare PC-en, sportsklokka, eller annet elektronisk utstyr mens du sover.

Det mange ikke er klar over er at det er røyken og ikke brannen i seg selv som er livsfarlig. En mobil som lades i sengen er svært utsatt for varmeutvikling, og det kan gå forholdsvis kort tid før det oppstår nok røyk til å utgjøre en fare for den som ligger og sover. 

Et godt tips, og en billig forsikring, er også å lade apparatene dine med god avstand fra ting som kan ta fyr. Videre du også alltid påse at det er en røykvarsler i nærheten. Monter gjerne en ekstra røykvarsler eller to der du typisk lader større  apparater som sykler, el-sparkesykkel eller elbil. Gode forhåndsregler og rimelige løsninger for dette, vil drastisk reduserer risikoen for branntilløp.

Risiko for brann eller vannlekkasje.

Er du klar over at omtrent en tredjedel av nordmenn regelmessig bruker vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskinen på natta? Dette kan være veldig risikabelt. 

Tørketrommelen en av de vanligste årsakene til brann i hjemmet. Kombinasjon av støv, lo, tørt tøy og høy varme over tid er en potensielt farlig situasjon. Hvis det oppstår en situasjon hvor det skulle begynne å brenne, har du ikke sjans til å reagere i tide dersom du sover.

Det samme gjelder oppvaskmaskinen på kjøkkenet, men for en annen grunn. Mange eldre oppvaskmaskiner har ikke sensorer for lekkasje, og det er derfor en større fare for en vannlekkasje og vannskader.

Strategien med å bruke vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin på natta er ikke lenger en nødvendighet. Øko-Programmet på nyere maskiner er meget enegrieffektivt, og bruker ofte ikke mer enn 0,5 kwh.

Vurderer du å skru ned varmtvannet eller å droppe dusjen?

All logikk tilsier at å redusere bruk av varmtvannet er et godt sparetiltak, og med god grunn. Lange dusjer, fulle badekar og generelt bruk av mye varmtvann kan fort bli dyrt. Ved å dusje i 5 minutter istedenfor 10, eller å droppe å fylle badekaret, kan redusere ditt årlige energiforbruk med rundt 700 kWh.

Ved å være bevisst på disse tingene, og å følge relativt enkle forhåndsregler kan du spare veldig mye. Dette gjelder spesielt store familier og husholdninger. Og dersom dere en idrettsaktiv familie er det smarteste valget å dusje på helsestudioet eller i garderoben etter trening.

Man skulle tro at alle tiltak for å spare på varmtvannet er smarte og gode. Dette er derimot ikke alltid tilfellet, og det går faktisk an å gjøre dette feil. For eksempel er det viktig å sørge for at varmtvannstanken holder minst 70 grader. Dersom du skrur ned varmen i varmtvannstanken øker risikoen for oppblomstring av legionella og annen bakterievekst.

Husk også på at det er veldig energikrevende å varme vannet opp igjen når temperaturen først har falt. Heving og senking av temperaturen i varmtvannsberederen vil føre til periodisk høyt strømforbruk. Desto mer vann som må varmes opp, desto mer strøm trekker varmtvannsberederen.

Hvis du senker varmen må du passe på rørene

I de aller fleste boliger er det oppvarming som utgjør den største delen av strømregningen. Vi er klar over at det kan være fristende å skru ned temperaturen i hele eller deler av boligen. Husk likevel å sørge for at rommene fortsatt holder temperatur nok til at vannrørene ikke fryser.

Sikkerhetsforskriftene til forsikringen din beskriver hvordan bygningen skal holde tilstrekkelig temperatur for å unngå frostskade på rør og vannledninger. Hvis du skrur ned temperaturen i alle eller enkelte rom, løper du risikoen for en vannlekkasje som ikke nødvendigvis blir erstattet av ditt forsikringsselskap. 

Dersom du skal spare penger på å senke varmen, kan du justere temperaturene etter når på dagen du er hjemme. Skru opp temperaturen litt ekstra på ettermiddagen og utover kvelden, og senk varmen igjen ved leggetid og på natten. Det samme gjelder for de som har varmepumpe. Er varmepumpen jevnt innstilt på temperatur, går varmepumpen på minimalt strømforbruk. 

Har du peis eller vedovn og kan fyre med ved, har du er god varmekilde. Tykke pledd, tøfler og gode ullsokker gjør at du tåler litt lavere innetemperatur.

Her er noen smarte og enkle tips for å spare strøm på en trygg og god måte:

  • Skru litt ned på varmen, kle deg heller godt i ull og tøfler
  • Dusj litt kortere eller mer sjeldent hvis det er mulig
  • Spar på varmtvannet. Hold bruken av varmt vann til et minimum
  • Bytt ut vanlige lyspærer med LED eller sparepærer
  • Skru av lys som ikke er nødvendige, spesielt i rom som ikke er i bruk.Koble fra digitale og elektroniske apparater som ikke er i bruk
  • Lufting av rom kan begrenses. Dersom det er nødvendig, gjør du det kort og intenst
  • Sjekk vinduer og dører for trekk eller lekkasjer
  • Vurder å gå til innkjøp av isolerende vindusfilm eller gardiner
  • Minimer bruk av vifter som suger varm luft ut av boligen
  • Sjekk om strømavtalen din gir deg den laveste prisen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *