Hvordan forebygge skader?

Det er mange ting du kan gjøre for å forebygge at skade oppstår i hjemmet, på bygninger, i trafikken eller når du er på reise.

Se våre gode råd

Winterbergh by WaterCircles gir deg noen råd om hvordan du kan forebygge ulike situasjoner og skader. Trykk på de ulike artiklene i menyen under.

Gode råd før og under reise

Husk dette før reisen

 • Husk reiseforsikring! Sørg for at din forsikring gjelder i det landet du besøker og har gyldighet for perioden du skal være borte. Ta med deg forsikringsbeviset ditt som dokumentasjon på at du har reiseforsikring.
 • Sørg alltid for å ha gyldig pass og reisedokumenter til hele familien. Merk deg at noen land krever at passet er elektronisk lesbart og gyldig i tre til seks måneder etter forventet hjemreise.
 • Sjekk om landet du skal reise til krever visum og annen dokumentasjon som vaksinekort som viser at du har tatt nødvendige vaksiner for det gjeldende land eller område.
 • Ha med minst mulig kontanter på reise og sørg for gyldig kredittkort.
 • Unngå å ta med dyre verdigjenstander som dyre klokker eller smykker.
 • Ha alltid med et enkelt reiseapotek.
 • Husk helsetrygdekort for reiser innen EØS-land. Dette får du fra NAV.
 • Noter deg telefonnummer til Winterbergh og alarmtelefon i tilfelle skade.

Huset

 • Omadresser posten din og spør gjerne naboen om de kan se til huset mens du er borte.
 • Lat som om du er hjemme ved å la kaffekoppen stå fremme på bordet, la noen leker ligge utover gulvet og la et eller flere lys stå på.
 • Lås vinduer og dører. Halvparten av alle tyver kommer seg inn i huset gjennom dører. Monter doble forsikringsgodkjente låser på alle ytterdører, kjeller- og verandadører.
 • Fjern stiger og andre ting som gjør innbruddet enklere. Innbrudd fra annen etasjen og bi-inngangsdører øker, så ikke gjør det enklere for tyvene.
 • Husk og oppdater kontaktinformasjonen hos alarmselskapet i tilfelle noe skjer.
 • Ikke fortell på sosiale medier at huset skal stå tomt over en lengre periode. 

Gode tips under reisen

 • Lås inn verdisaker du ikke har umiddelbar bruk for inn i en safe eller på et annet sikkert sted.
 • Ikke oppsøk områder som du vet kan være utrygge og spesielt ikke på kveldstid. Gå gjerne flere sammen.
 • Vær varsom på lommetyveri. De går ofte etter penger, kredittkort, mobiltelefoner og verdigjenstander fra vesker eller lommer. Det kan være lurt å legge igjen et kredittkort i safen på hotellet i tilfelle noe skulle skje.
 • Om skaden skulle skje når du er på reise- kontakt oss umiddelbart.
Bilferie i Europa: Grønt kort for bil og tilhenger/campingvogn

På bilferie i Europa i sommer

Skal du på bilferie i sommer så er det viktig at du har en bil som er i sikkerhetsmessig god stand. I tillegg må du huske på at enkelte land krever Grønt kort, som bekrefter at du har ansvarsforsikring på bilen din.

Her kan du enkelt sjekke hvilke land du trenger Grønt kort i. 
Grønt kort får du ved å kontakte Winterbergh på post@winterbergh.no

Tilhenger eller campingvogn

For de som skal ha med seg tilhenger eller campingvogn, må du også sørge for å ha et Grønt kort for denne hengeren. Flere europeiske land krever ansvarsforsikring for tilhenger / campingvogn. Kontakt Winterbergh for spørsmål og utsteding av Grønt kort.

Hvordan pakke bilen riktig

Når du skal pakke bilen enten det er til sommerferie eller en større helgetur, så er det viktig at du tenker på sikkerheten allerede fra du starter å pakke bilen. Winterbergh gir deg noen råd om hva du skal huske på.

Bil i sikkerhetsmessig god stand

Før du tar fatt på ferien er det viktig at du vet at bilen din er i sikkerhetsmessig god stand. Du skal kanskje kjøre langt og på veier som stiller krav til både fører og gode dekk. Søk råd hos fagfolk om du er i tvil om bil og dekk er i forsvarlig god stand. Husk at vinterdekk kan være farlig på sommerføre. 

Sikre barna i bilen

Barn må sikres i forhold til vekt og alder. Det er påbudt å sikre barn med godkjent barnesete til de er minst 135 cm høye, eller over 36 kilo tunge. Les reglene hos Trygg Trafikk.

Pakk bagasjen riktig

Tunge og store gjenstander plasseres lavest mulig inn mot seteryggen i bagasjerommet. Lettere gjenstander plasseres ytterst. Dette gir lavt tyngdepunkt og bedre kjøreegenskaper, og bagasjen kommer ikke i bevegelse ved en bråstopp. Husk at bagasje på 18 kg kommer med et trykk på 540 kg ved en bråstopp i 50 km/t! 

Myke ting inne i bilen

Inne i bilen skal det kun være myke ting. Selv et lite kamera eller en iPad på hattehylla er et dødbringende våpen ved en bråstopp.

Bruk av takboks

Bruker du takboks er det viktig å undersøke lovlig maksimalvekt på taket. Sjekk lovlig vekt i instruksjonsboka eller vognkortet. Avhengig av hvilken type bil du har varierer det fra 40–90 kg. Dette inkluderer også takstativ, boks og innhold.

Unngå innbrudd i bilen

Unngå å sette fra deg bilen med synlige verdisaker, telefon eller nettbrett. Et innbrudd er en kjedelig start på ferien din.

Hund i bil

Vi oppfordrer til bruk av sikkerhets-godkjente hundebur. Har du ikke bur eller spesialsele til hunden din, så er gulvet på passasjersiden foran den sikreste plasseringen av hunden. 

Nødutstyr

Det er viktig at refleksvest og varseltrekant er lett tilgjengelig. Hvis man får stopp på veien er det livsviktig at varseltrekanten er lett å finne for å varsle andre trafikanter om at man står til hinder for trafikken. 

Kilder: Statens Vegvesen, Norsk Luftambulanse og Trygg Trafikk.

Ulmende aske forårsaket totalbrann

Gunnar Rohr-Torp opplevde enhver huseiers mareritt

På kvelden den 26. januar fikk Knut Rohr-Torp telefon om at faren sitt hus sto i brann. Gunnar Rohr-Torp var selv på ferie på Tenerife på branntidspunktet. En nabo varslet om brannen og Jevnaker brannvesen kom raskt til stedet. Heldigvis hadde brannkorpset akkurat vaktskifte og de hadde derfor full bemanning på stasjonen da alarmen gikk. 

Ulmende aske

Til tross for et totalskadet hus, står deler av huset fortsatt igjen. Årsaken til dette er utelukkende rask utrykning og at hele brannkorpset var samlet da alarmen gikk. At brannvesenet kom raskt til stedet gjorde at de forhindret huset fra å brenne helt ned, og de fikk også reddet ut diverse personlige eiendeler og albumer, noe familien er svært glade for.

Brannårsaken er basert på en lei hendelse, og er forårsaket av at aske ble plassert ute på terrassen. Ekteparet hadde fyrt i peisen dagen før, men det var fortsatt ulmende aske igjen da den ett døgn etter ble satt ut. 

Takker en god forsikringsordning

«Vi er først og fremst glade for at det ikke var noen i huset da brannen startet. I tillegg var det heldig at brannvesenet kom så raskt til stedet og fikk slukket brannen, sier Gunnar Rohr- Torp. Forsikringsselskapet har gjort en meget god jobb, og vi er svært glade for å ha et så profesjonelt selskap i ryggen når skaden først skjer. 

Gunnar Rohr- Torp oppfordrer alle om å ta forholdsregler når en skal tømme peisen for aske, og huske å bruke en askebøtte. Investér i en alarm slik at brannvesenet så raskt som mulig kommer til stedet, sier Rohr- Torp.

Gjenoppbygningen av huset er nå i gang, og huset vil igjen være beboelig utpå høsten. Forsikringsselskapet vil, sammen med sin samarbeidspartner Naturvernforbundet, sette seg ned med Rohr-Torp for å gå gjennom hvilke miljøvennlige og energieffektive løsninger huset nå kan få. Denne rådgivningen er en del av selskapets konsept, der miljøvennlige skadeoppgjør står sentralt.

Forsikringsselskapet møtte Gunnar og Knut Rohr-Torp (sønn) under besiktigelse av gjenoppbyggingen tidlig i juni. Til tross for et totalskadet hus, står garasjen med Gunnar sin 60-år gamle Austin Healey like hel. På bildet ser vi Gunnar og Knut foran Knut sin Alfa Romeo.

Høytid for brann

Statistisk sett så er desember den måneden i året der det oppstår flest boligbranner. Hele 50% flere boligbranner oppstår i julemåneden enn ellers i året. Åpen ild og elektrisitet er de største brannårsakene.

Elektriske anlegg

Mellom 40 og 50 prosent av alle boligbranner, skyldes feil på det elektriske anlegget. Varmgang i sikringsskap, eller vannkokere og brødristere som tar fyr, er vanlige årsaker til boligbranner.

 • Sjekk det elektriske anlegget. Har man et elektrisk anlegg av eldre dato, få en elektriker til å se over at alt er som det skal være eller ta kostnaden med å bytte det ut.
 • Det kan bli kaldt i desember, så pass på elektriske apparater og at de ikke blir overopphetet. Belysning som skal brukes utendørs, må være spesielt egnet til dette formålet. La aldri ledningen gå over dørterskelen eller gjennom vinduet, og unngå skjøteledninger.

Levende lys og bruk av ildsteder

 • Slukk elektrisk julepynt både når du legger deg og når du forlater huset. Husk at dette gjøres ved å skru av strømbryteren eller ved å dra ut kontakten.
 • Forlat aldri et rom med levende lys i og sørg også for at levende lys er utenfor rekkevidde for barn og husdyr.
 • Feil bruk av ildsted kan utgjøre en trussel. Det er viktig å fyre med tørr ved og for å unngå sotbrann i pipen er det viktig at det er god trekk i ovnen.
 • Unngå at tekstiler som gardiner og lignende henger inntil panelovner da dette kan ta fyr.
 • Fakler må plasseres i god avstand fra boligen slik at de ikke kan føre til antennelse.

Brannalarm og brannslukningsapparat

 • Husk å teste og bytte ut batteri på brannvarslere i hjemmet.
 • Sjekk brannslukningsapparat jevnlig. En sjekkliste for hvordan du gjør dette er tilgjengelig på brannvesenet.no

Kilde: dsb.no

Unngå frost og vannskader

Vintersesongen kan by på streng kulde over lengre tidsrom. Det er derfor svært viktig at vi setter på nok varme i alle rom med ledninger. 

Kulda trekker inn og forårsaker frostskader på vannledninger inne i skap, under kjøkkenbenker og i kjellerrom hvor det ikke vanligvis er påsatt like mye varme som i oppholdsrom. Viser det seg at en ikke har satt på eller har satt på for lite varme, så kan dette føre til en avkortning på forsikringen og slik medføre en økonomisk konsekvens for forsikringstaker. 

Winterbergh oppfordrer sine kunder til å være føre var og ta forholdsregler spesielt når du reiser bort over lengre perioder. Dette gjelder i bolighus, men spesielt fritidshus/ hytter er svært utsatt. 

Tips for å unngå frostskader om vinteren

 • Sørg for tilstrekkelig oppvarming og spesielt i rom der rørene går i yttervegger. En huskeregel er at temperaturen ikke skal være under 10 grader.
 • Steng hovedkranen og tapp vannet fra rørene når du skal være borte lenge fra bolig eller fritidshus
 • Utvendig vannledning fryser ofte, vurder muligheten for å ha varmekabel i vannrøret.
 • Steng lufteventiler
 • Rydd tak, balkong og terrasse for snø og is, og påse at nedløp og rister er fri for snø/is.
 • Hell frostvæske i vannlås og toalettskål, slå av og tøm eventuell vannpumpe og vannbereder.
 • Vannet skal stenges av når hytta ikke er i bruk.
 • Skal du ut på reise, avtal tilsyn på boligen.
Slik kan du forebygge mot innbrudd og tyveri!

Det første halvåret i 2022 økte erstatningene for tyveri og innbrudd i boliger og hytter med til sammen 218 millioner kroner, en økning på 33% sammenlignet med samme periode i 2021.

Det å bli utsatt for innbrudd er en veldig ubehagelig opplevelse. En god måte å forebygge innbrudd er at det ser ut som noen er hjemme. Det er en god ide å alliere seg med en nabo for eksempel, og samarbeide med tømming av postkasse, snømåking og gjerne kaste litt søppel i søppelkassen.

Tyvene er som oftest på jakt etter lett omsettelige ting som gull, sølv, smykker, mobiler og elektronisk utstyr. Dyrt verktøy og sykler er også ting som ofte blir stjålet fra hytter og boliger.

Noen gode forebyggende tips og råd:

 • Lås alle dører og vinduer, selv når du er hjemme.
 • Bruk FG-godkjente låser og montører.
 • Sjekk at alle vinduer er lukket og låst før du forlater boligen.
 • La det se ut som du er hjemme.
  Samarbeid med en nabo om å holde et øye med hverandres hjem. Ta inn post, måke snø osv.
 • Installer en FG-godkjent innbruddsalarm med røykdeteksjon. Se liste over FG-godkjente alarmforetak mot innbrudd her.
 • Unngå at verdigjenstander som datamaskiner, telefon og kamera ligger lett synlig.
 • Dokumentér verdisakene dine med bilder – da blir det enklere å vite hva som er stjålet.
Fem tips til deg som skal skifte til vinterdekk

Kaldt vær og glatt underlag krever mer av dekkene på bilen din. Vær godt forberedt på snø og glatt føre ved å følge disse tipsene når du skal bytte til vinterdekk:

1. Kontroller at mønsterdybden er dyp nok

Myndighetene krever at mellom 1. november og til første mandag etter 2. påskedag, skal mønsterdybden på dekkene være minimum 3 millimeter. Vi i WaterCircles forsikring anbefaler at du skifter ut dekk før dekkene dine blir slitt under dette nivået.

Du kan måle mønsterdybden i hoved-rillene. Mål i de midterste tre firedeler av slitebanens bredde og rundt dekkets omkrets, unntatt der det er plassert slitasjevarslere. Du kan besøke et dekkverksted for kontroll, eller gjøre jobben selv ved å bruke enden på et skyvelær.

2. Piggfrie vinterdekk har faktisk ingen frister

Det er ikke lov å bruke piggdekk eller kjetting fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober. Dersom du bor i Nordland eller Troms og Finnmark er det andre regler for dette, og du har ikke lov til å bruke piggdekk fra og med 1. mai til og med 15. oktober.

For piggfrie vinterdekk finnes det ingen tilsvarende frister. Vær oppmerksom på at piggfrie vinterdekk ikke er å regne som helårsdekk, og er utelukkende laget for vinterbruk. Gummien i piggfrie vinterdekk har et mønster og fysiske egenskaper som er designet for vinterføre. Dekkene vil også slites vesentlig raskere, og vil kreve utskiftning oftere.

3. Har vinterdekkene gått ut på dato?

Selv om dekkene kan virke lite slitt og helt fine, anbefales det at man sjekker dekkenes alder. Gummien vil over tid bli stivere og hardere og til slutt miste sine egenskaper. Det er anbefalt å skifte vinterdekk etter fire eller fem sesonger, avhengig av dekkenes slitasje.

4. Husk å etterstramme hjulmuttere!

Etter at man har byttet til vinterdekk, må man alltid huske å kontrollere at alt er i orden. Etter at du har kjørt 10-15 kilometer, bør du først sjekke at dekktrykket er korrekt og stabilt. Deretter må du huske å etterstramme hjulbolter eller hjulmuttere, slik at de sitter som de skal.

5. Dette må du huske ved våt veibane og regn

Vinterdekk er laget for å gi bedre grep på glatt snø- og isføre. I motsetning til sommerdekk, som har langsgående mønster designet for å transportere bort vann, har ikke vinterdekk dette. For å unngå vannplaning i vått føre, burde du som sjåfør være ekstra oppmerksom på dette når du møter på vann og dammer i veibanen.